Количка

Какво е ягодова кожа, какви са причините и как да се отървем от нея?

🧐 Да си поговорим за това какво е ягодова кожа какви са причините за появата й и за това как да се справим с нея.
Ако сте забелязали тъмни петънца по краката си, които може да приличат на малки черни точки, може да имате ягодова кожа. Терминът идва от вида на кожата, който наподобява кожата на ягода, осеяна с малки черни семенца.
👉Тук ще обсъдим:
🔹Как изглежда ягодова кожа?
🔹Какво може да я причини?
🔹Как да я третираме?
❓Какво причинява ягодова кожа?
Докато „ягодовите крака“ се отнасят за определен начин, по който изглеждат краката ви, това всъщност е общ термин.
Има няколко различни причини, които могат да са причина краката ви да изглеждат така, някои от които може да се припокриват едно с друго.
👉Бръсненето – особено неправилното бръснене със стари, тъпи бръсначи или без крем/ пяна за бръснене – понякога може да причини ягодови крака.
👉Износването на бръснач може да доведе до ягодови крака и може да причини развитие на фоликулит .
👉Бръсненето също може да доведе до врастнали косми. При някои хора тези врастнали косми може да са причината за появата на ягодови крака. Това се случва най-често при хора с гъсто окосмяване по тялото.
👉В някои случаи кожата около фоликула може да се зачерви в отговор на механичното дразненето от бръснене, което след това води до потъмняване.
🔹Запушени пори🔹
Кожата на краката ви съдържа хиляди пори и както всички други пори, те могат да се запушат с бактерии, мъртва кожа и остатъци.
Тези запушени пори се наричат отворени комедони. Когато фоликулът или запушената пора се отвори след бръснене и въздухът достигне до себума вътре, то се окислява и потъмнява.
Ако имате по-големи пори на краката си поради генетика или гъсто окосмяване по тялото, те може лесно да се забележат.
🔹Фоликулит🔹
Ягодовите крака често са резултат от фоликулит. Този често срещан кожен проблем често се среща по краката, наред с други части на тялото. Фоликулитът може да причини появата на ягодови крака, когато космените фоликули са възпалени, инфектирани или раздразнени.
В началото космените фоликули може да изглеждат по-зачервени. Ако фоликулитът се влоши, кожата ви може да се инфектира, да се зачерви и дори да се подуе. Има няколко вида фоликулит:
🦠Фоликулит от Staphylococcus aureus. Тази конкретна бактерия може да се улови в космените ви фоликули, причинявайки червени, пълни с гной подутини. Обикновено отзвучава от само себе си в рамките на няколко дни.
🦠Pseudomonas aeruginosa фоликулит. Тази бактерия преобладава в споделените горещи вани и джакузита, където водата се нагрява. Често е зачервено и сърбящо, но преминава от само себе си в рамките на няколко дни.
🦠Маласезиев фоликулит. Malassezia е вид гъбички, които могат да попаднат в космените ви фоликули, причинявайки дразнене. Може да се влоши и да изглежда като акне, ако не се лекува.
👉Псевдофоликулит от бръснач. Те се наричат още “изгаряне от бръснач” и се появяват механичното дразнене по време на бръснене. Той е по-разпространен при хора с тъмна, гъста, къдрава коса.
👉Sycosis barbae. Това също е свързано с бръсненето, но е много по-лошо, защото космените фоликули се инфектират.. ‌
🦠Грам-отрицателен фоликулит. Ако приемате антибиотици за лечение на акне, може да развиете тези устойчиви на антибиотици бактерии.
❗Фоликулитът възниква, когато космения фоликул се възпали и понякога се инфектира с различни микроорганизми.
Това състояние може да бъде резултат от бръснене, кола маска или други методи за обезкосмяване, които оставят космения фоликул отворен и с повишен риск от излагане на микроорганизми.
Фоликулитът обикновено започва като малки червени подутини или пъпки, които по-късно могат да се развият в ранички, които не зарастват лесно.
🔹Врастнали косми🔹
Понякога фоликулитът може да бъде свързан с врастнали косми, които се борят да пробият кожата. Това също може да доведе до появата на потъмняла кожа, свързана с ягодовите крака.
🔹Кератоза пиларис🔹
Кератоза пиларис се появява по кожата на бедрата и горната част на ръцете и е козметичен проблем и често срещано състояние.
На пръв поглед малките подутини, свързани с кератоза пиларис, може да изглеждат като малки пъпки, настръхвания или „пилешка кожа“ и са груби и твърди на допир.
Подутини, причинени от кератоза пиларис, всъщност са малки натрупвания на протеина кератин и мъртви епителни (кожни) клетки. Те могат да бъдат сърбящи и сухи, но могат да бъдат третирани с овлажнители.
Keratosis pilaris има тенденция да бъде сезонна, появявайки се по-често през сухите зимни месеци, отколкото през лятото.
Ако обаче плувате често, може да изпитате кератоза пиларис. Химикалите в плувния басейн са склонни да изсушават кожата. Това може да се случи и ако живеете в климат с ниска влажност.
Това състояние може да причини поява на ягодова кожа на ръцете освен на краката.
🔹Прекалено суха кожа🔹
Сухата кожа може да причини или изостри симптомите на ягодова кожа, както и други подобни състояния.
Въпреки това, сухотата сама по себе си не причинява потъмняване на порите.
Ако кожата ви е изключително суха, е по-вероятно да развиете раздразнение, когато се бръснете. Това може да ви направи уязвими към развитие на “изгаряне от бръснач”, фоликулит и типичния вид на „ягодови крака“.
Сухотата също прави кератоза пиларис, фоликулитът, отворените комедони и изгаряния от бръснач по-очевидни с просто око.
Още полезна информация за грижата за кожата и за нейното здраве открийте в моята Facebook група:
❓Какви са симптомите на ягодова кожа❓
Докато ягодова кожа може  да приличат на няколко различни състояния, признаците обикновено включват:
🔹поява на червени/ кафеви точки по кожата на краката ви
🔹потъмняването на отворените пори по краката
🔹появата на точки по краката след бръснене или епилация
🔹неравен релеф на кожата
Ако изпитвате сърбеж, гнойни пъпки, лишеи, дразнене или възпаление, всъщност може да имате друго заболяване, което прилича на “ягодова кожа”.
Посетете вашия лекар, за да изключите инфекция и да изберете правилния курс на лечение за вашата кожа.
❓Как да се справим с ягодовите крака ❓
В зависимост от причината и тежестта на състоянието, ягодова кожа на краката може да бъде лекувана у дома или от обучен специалист.
🔹Домашни лечения  за ягодова кожа 🔹
Домашните лечения с продукти за ягодова кожа включват:
🤓Правилно и внимателно бръснене с овлажняващ лосион или крем за бръснене и бръснене по посока на растежа на косъма.
🤓Използване на локални антибактериални средства след обезкосмяване, които намаляват растежа на болестотворни микроорганизми по повърхността на кожата, които могат да навлязат в космения фоликул след обезкосмяване и да го възпалят.
🤓 Използване на епилатор вместо бръснене
🤓 Овлажнявайте кожата си старателно и ежедневно
💦Лятото използвайте овлажняващо мляко за тяло или лек крем. Няколко едновременно леки, но дълбоко хидратиращи предложения са:
Ако имате кератоза пиларис можете да използвате крем за тяло с урея или ексфолиращи киселини:
Възстановяването на изгубената влага ще подобри външния вид на кожата ви и трябва да служи за облекчаване или предотвратяване на симптомите на ягодови крака.
🤓Редовно ексфолирайте кожата си
Нежното премахване на мъртвите кожни клетки от повърхността на краката ви трябва да помогне за намаляване на ягодовите крака, както и да помогне за предотвратяване на врастнали косми.
Премахването на мъртвата кожа на краката ви ще даде шанс на новото окосмяване да пробие по-лесно през повърхността на кожата.
Екфолиантите ще почистят мъртвите клетки и замърсяванията от порите по краката ви.
Можете да използвате нежен физичен ексфолиант за крака/ скраб за ягодова кожа на краката си:
Можете да използвате и измивен гел с ексфолиращи киселини, което също е нежен и ефективен начин да ексфолирате кожата на краката си. Оставете продуктът да подейства за две-три минути преди да отмиете с вода.
👉CeraVe SA Изглаждащ измиващ гел за суха и груба кожа 236 мл с глюконолактон и салицилова киселина
Също така можете да използвате ексфолиращ продукт, съдържащи салицилова киселина или гликолова киселина, например ексфолиращ тоник / тонер.
🔹Ягодова кожа –  лечение при специалист 🔹
Ако домашните средства не са ефективни, ягодовите крака могат също да бъдат лекувани от специалист в клинична среда. Възможните лечения включват методи за трайно обезкосмяване чрез лазерна терапия. Въпреки че лазерната терапия изисква множество процедури за постигане на трайно премахване на космите, лазерната терапия е целенасочена и прецизна.
Процесът на лазерна терапия, който се извършва между три и седем пъти, няма да увреди кожата ви.
❗Ако вашият лекар установи, че имате фоликулит, той може да препоръча терапии с рецепта за лечение на инфектираните космени фоликули.
👉Те могат да включват перорални антибиотици и антибиотични кремове или гелове. За фоликулит вашето антибиотично лечение най-вероятно ще бъде локално, освен ако инфекцията не продължи да се повтаря.
👉Ако гъбична инфекция е в основата на вашия фоликулит, ще ви бъде предписан противогъбичен шампоан, крем или перорално противогъбично лечение. Може също да бъдете лекувани с перорални или локални противовъзпалителни лекарства.
❓Какви са перспективите за ягодовите крака❓
За някои хора ягодовите крака се третират лесно. Мерките за превенция и домашните средства могат да помогнат много, така че е възможно успешно да елиминирате ягодовите крака сами.
Въпреки това, за тези с по-гъсто окосмяване по тялото, по-тъмна пигментация на кожата и допълнителни дразнене от бръснене върху космения фоликул, ягодовите крака може да се появят по-често и да бъдат по-трудни за лечение.
Ако вашият случай е такъв, възможностите за професионално лечение може да са най-ефективният вариант за дългосрочно облекчаване на симптомите.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

СЪЩО МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ЗА...

Абонирай се за нашия бюлетин

Научавай първи за всички нови предложения и изгодни оферти от Аптеки GPHARM. Без спам!

Обади ни се - в делнични дни: 09:00-17:00

+359 886 299 666

Пиши ни

office@gpharm.bg

Посети ни

Шумен, ул. Васил Априлов 67

© 2021-2024 Онлайн аптека - Gpharm