Количка

Себореен дерматит по лицето – лечение с козметика и лекарства

Себореен дерматит по лицето или лицевият себореен дерматит (FSD), известен също като лицева себорейна екзема, е често срещано хронично възпалително кожно заболяване с разпространение до 10% от възрастното население [ 1 ]. Мъжете са по-склонни да бъдат засегнати от жените, с пикова честота през третото и четвъртото десетилетие от живота [ 2 ]. Клинично се характеризира със сърбящи, еритематозни, мазни, люспести плаки, обхващащи челото, веждите, глабелата и назолабиалните гънки [ 3 ]. В тежки случаи може също да се появят корички, изтичане, фисури и разширяване към други области като бузите [ 4 ]. Стресът и зимното време влошават заболяването, докато лятното време и излагането на слънце обикновено го подобряват [ 5 – 7 ].

Себореен дерматит по лицето – причини

Патогенезата на себорейният дерматит по лицето все още не е напълно установена. Косвени доказателства предполагат ролята на мастните жлези и дрождите Malassezia в заболяването [ 8 ]. Въпреки че степента на отделяне на себум не се увеличава при много пациенти с FSD, лезиите обикновено се намират в онези области, които имат най-много и най-големи мастни жлези [ 9 ]. По-висока плътност на дрожди Malassezia е наблюдавана при някои пациенти с FSD [ 10 ]. Malassezia са липидно-зависими дрожди, които са в състояние да използват тясна ниша върху богата на себум кожа [ 11 ]. Смята се, че мастните секрети могат да улеснят наличието на Malassezia, които генерират свободни мастни киселини, които след това дразнят кожата и предизвикват дерматит [ 9 – 11 ]. Не всички пациенти с висока плътност на Malassezia развиват заболяването, така че е възможно да е необходима дисрегулация на имунната система за тяхното вредно действие [ 11 ]. Генетичните изследвания са открили до 11 генни мутации и протеинови дефицити, свързани с FSD или подобен на FSD фенотип при хора или мишки, което предполага генетична чувствителност [ 12 ].

 

Още полезна информация за грижата за кожата и за нейното задраве открийте в моята Facebook група:

 

Предложен сценарий за развитие на FSD включва анормална функция на епидермалната бариера (EPB) поради генетично предразположение и прекомерен или променен състав на себума, който може да влоши нарушаването на EPB и да осигури среда, благоприятна за растежа на Malassezia . Нарушената функция на кожната бариера позволява на Malassezia и неговите метаболити да навлязат и да раздразнят епидермиса, предизвиквайки имунен отговор. Този възпалителен отговор допълнително нарушава епидермалната бариерна функция, а сърбежът и чесането могат да причинят допълнителни смущения: резултатът е цикъл на имунна стимулация, анормална епидермална диференциация и нарушаване на бариерата [ 3 – 5 ].

Себореен дерматит по лицето – лечение

Има три основни фармакологични лечения за себореен дерматит по лицето: кератолитици, противовъзпалителни и противогъбични средства [ 13 ]. Кератолитиците предотвратяват образуването на лющене или корички и спомагат за подобряване на проникването на други локални лечения. Локалните стероиди и инхибиторите на калциневрин намаляват възпалението, а противогъбичните агенти намаляват популациите на Malassezia . В допълнение, някои агенти като кетоконазол имат допълнителни противовъзпалителни и антиандрогенни свойства [ 8 ]. Въпреки че ефикасността на тези лечения е доказана, необходимостта от дългосрочно лечение може да причини странични ефекти и козметични проблеми, които могат да ограничат употребата им. В тези случаи може да се обмисли използването на локални нефармакологични терапии [ 3 , 4, 13 ].

Себореен дерматит по лицето – лечение с козметика и лекарства без лекарско предписание:

Измивни средства при себореен дерматит по лицето

👉Ducray Kelual DS пенещ се гел 200мл

Пироктон оламин елиминира гъбичките, които дразнят кожата;

Глицеринът укрепва и подсилва хидро-липидната бариера на кожата;

Цинков глюконат успокоява кожата и регулира себумната продукция;

Келуамид премахва люспите благодарение на нежния си кератолитичен ефект.

👉Bioderma Sensibio DS+ Почистващ успокояващ пенещ се гел 200мл

Пиридоксин и цинков глюконат – Себорегулиращи;

Успокояващ амониев глициризат – производно на глицеритиновата киселина със силно противовъзпалително действие намалява зачервяването, дразненето и сърбежа;

Патентованият естествен комплекс D.A.F. повишава прага на поносимост на кожата.

👉Uriage DS – GEL NETTOYANT РЕГУЛИРАЩ ИЗМИВАЩ ГЕЛ 150ml

Piroctone Olamine, мощен противогъбичен агент, регулира пролиферацията на микроорганизми, свързани с поява насеборея;

Термална вода Uriage, която е чиста и естествено богата на минерални соли и микроелементи, успокоява кожата и облекчава усещането за дискомфорт.

TRL2- Regul технологията е насочена към възпалението и ефективно намалява дискомфорта.

Млечна киселина – кератолитично

Медният и магнезиевият глюконат ограничават развитието на болестотворни микроорганизми

👉Низорал шампоан

Съдържа кетоконазол противогъбична фармакологична съставка, която подтиска растежа на дрождите.

Можете да използвате низорал шампоан няколко пъти седмично за измиване на засегнатите зони на лице. Разтрийте на влажна кожа и оставете да подейства, няколко минути. Изплакнете. Нанесете овлажнител за лице.

Кремове за лице при себореен дерматит по лицето

👉La Roche-Posay Kerium DS Успокояваща грижа за лице 40мл

Термален дермобиотик: ексклузивна активна съставка, резултат от биотехнологичен процес, която въздейства на зачервените и лющещи се зони и подпомага борбата с повторната им поява.;

Пироктон оламин и цинк регулират производството на себум и имат антибактериално действие.

👉Ducray Kelual DS Успокояващ скваморегулиращ крем

ПИРИКТОН ОЛАМИН е известен със способността си да подтиска растежа гъбичките, които дразнят кожата.

ГЛИКОЛОВАТА КИСЕЛИНА има кетатолитично действие

КЕЛУАМИД помага за премахване на сухите люспи, благодарение на мекото си кератолитично действие.

Β-ГЛИЦИРЕТИНОВА КИСЕЛИНА Активна съставка, известна със своите успокояващи свойства и намалява зачервяването, дразненето и сърбежа.

БИЗОБОЛОЛ действа противовъзпалително, като намалява сърбежа и зачервяването

САБАЛ намалява производството на себум.

👉Bioderma Sensibio DS+ Успокояващ пречистващ крем 40мл

Climbazole и Piroctone Olamine имат не само противогъбични, но и регулиращи себума свойства. Те намаляват излишния себум и ограничават пролиферацията на дрожди Malassezia, като помагат за пречистване на кожата и контролират себорейния дерматит;

Патентът на DAF повишава прага на толерантност на кожата, за да засили нейната устойчивост;

Омекотяващите агенти помагат за намаляване на образуването на люспи, като минимизират лющенето;

Еноксолон има не само противовъзпалителни, но и успокояващи свойства. Помага за намаляване на симптомите на дискомфорт като сърбеж и зачервяване.

👉URIAGE DS – ЕMULSION Емулсия 40мл

Piroctone Olamine, мощен противогъбичен агент, регулира пролиферацията на микроорганизми, свързани с появата на себорея;

Термална вода Uriage, която е чиста и естествено богата на минерални соли и микроелементи, успокоява кожата и облекчава усещането за дискомфорт.

TRL2- Regul технологията е насочена към възпалението и ефективно намалява дискомфорта.

Масло от ший – подхранва

👉СИНХРОЛАЙН КЛОЗЕБАКС SD КРЕМ 50 мл

 Има благоприятен многоцентров и многофазен ефект и се характеризира с ясно изразен успокояващ ефект, като предотвратява лющенето и контролира наличието на себум по кожата.

Въпреки че себорейният дерматит по лицето е неприятно кожно състояние, има много варианти за фармакологично повлияване или поддържане на кожата в добро състояние с помощта на козметични средства.

Автор: маг.- фарм. Мария Панайотова

Източник : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6704200/

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

СЪЩО МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ЗА...

Абонирай се за нашия бюлетин

Научавай първи за всички нови предложения и изгодни оферти от Аптеки GPHARM. Без спам!

Обади ни се

+359 886 299 666

Пиши ни

office@gpharm.bg

Посети ни

Шумен, ул. Васил Априлов 67

© 2021-2023 Онлайн аптека - Gpharm

Меню